Drewniana deska to rzecz którą chyba każdy z nas posiada w swojej kuchni.
Decydując się na wybór drewnianej deski musimy wziąć pod uwagę jakość drewna, z jakiego jest wykonana.
Bardzo ważna i decydująca jest jedna właściwość to twardość.
Im drewno twardsze, tym
lepsza deska.
Deski wyrabiane są z różnego rodzaju drzew:
- drewno bardzo miękkie – osika, topola, wierzba, świerk, jodła, limba,
- drewno miękkie – brzoza, olcha, sosna, modrzew, jałowiec,
- drewno o średniej twardości – lipa, sosna czarna, wiąz, orzech,
- drewno twarde – dąb, jesion grusza, akacja, wiśnia,
- drewno bardzo twarde – buk, grab, grochodrzew, cis
- drewno twarde jak kość – heban, kokos, gwajak
Warto zainwestować w dobrą twardą deskę, która posłuży nam bardzo dług.
Kształt deski możemy uzyskać każdy, jednak pamiętajmy, że deska powinna mieć dużą powierzchnię do krojenia i powinna być funkcjonalna.
Drewniane deski podczas użytkowania mają to do siebie, że wchłania zapachy i kolory, dlatego nawet
najlepsza konserwacja nie sprawi, że deska będzie wyglądała idealnie jak nowa.
Drewno wchłania również wodę, dlatego deski powinniśmy przecierać do sucha, nie
zostawiając wilgotnej. Warto też raz na jakiś czas przetrzeć
drewnianą deskę oliwą z oliwek, olejem kokosowym, który ma właściwości antybakteryjne
jednak należy go wymieszać z olejem mineralnym gdyż olej kokosowy ma
stałą konsystencje i może zjełczeje. Są też specjalne oleje do impregnacji desek z drewna.
Niepożądane zapachy na drewnianej desce można usunąć używając prostego
sposobu: umytą deskę posypać grubo solą i zostawić na noc. Sól wspaniale
dezynfekuje, likwiduje zapachy, lekko rozjaśnia drewno i wysusza
wnętrze deski. Rano wystarczy tylko spłukać. Inną metodą zdezynfekowania deski jest cytryna lub cytryna z solą, którą trzeba natrzeć dobrze deskę, pozostawić na chwilę i dobrze spłukać.
Miłego dnia.
Iz