Dzisiejszy post to taka mała odskocznia od drewienek.
Ostatnio miałam okazję coś upiec i wypróbować nowych przepisów.
Mało piekę ciast, ale jakoś tak nachodzi mnie nieraz ochota zrobienia coś dla moich mężczyzn i dla przyjemności. Nadarzyły się też ku temu okazje, urodzinki synów.
Jedną z moich prób jest ciasto bez pieczenia 3-BIT.
Smakołyk pochłonięty bardzo szybko, bo słodki.
Dla mnie trochę za bardzo, ale moje chłopaki lubią takie zapychacze.
Składniki:
1 puszka masy krówkowej
ok. 510g herbatników
400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36% ( ja dałam kwaśną kremówkę 30%)
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady lub
ulubionej posypki
Masa budyniowa:
500ml mleka
2/3 szklanki cukru (ja dałam 1/3 szklanki)
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
ok. ¾ kostki masła
Sposób przygotowania:
1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
2. Formę do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
3. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
4. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą lub posypką.
5. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
... i do tego pyszna świeżo parzona kawa.
Smacznego !
Pozdrawiam Iz
:) każdy facet lubi słodkie:) a jeszcze jeśli tak pysznie wygląda to nawet nie ma o czym mówić:) miłego dnia
OdpowiedzUsuńooo tak ja mam takich trzech pochłaniaczy, jednemu trzeba ograniczać, a tata z synem maja takie dni, że czekolada cała naraz byle by się zapchać.
UsuńMiłego dnia
Iz
Wymiękam totalnie :)
OdpowiedzUsuńnie wymiękaj, bardzo szybko się robi, wystarczą szybkie zakupy i pół godzinki w kuchni, gorzej z myciem naczyń, ale...ten smak. Do kawy jest idealny.
UsuńMiłego dnia
Iz
mmmmmmm robię tak samo - krówka, masa budyniowa i bita śmietana - ale często posypuję właśnie migdałami po wierchu :)) zapycha to prawda
OdpowiedzUsuńale jakie dobre :))
Można i migdałami, ale u mnie to by parzyło tych młodszych w podniebienie, ale posypane czekoladą nie pogardzą.
UsuńPozdrawiam
Iz
:)) hehe
Usuńtakiego smaka mi narobiłaś, że muszę w najbliższej przyszłości zrobić
oj Iz ale masz smaki ;) chyba kiedys zrobie ;)
OdpowiedzUsuńbuziaki
Avrea nie niestety nie mam smaków na słodkości, nie napycham się nimi. Wolę owoce, pomarańcze to pochłaniam je w ilościach na kg.
UsuńPozdrawiam Iz
Ale pysznie wygląda aż skorzystam i zrobię ,na jaką blachę robiłaś chodzi mi o wielkość,pozdrawiam Ewa.
OdpowiedzUsuńja robiłam w tortownicy okrągłej jako torcik, herbatniki miejscami trzeba połama i douzupełniać.
UsuńTo życze smacznego.
Pozdrawiam Iz
Dziękuję:-)))
UsuńIz, tu też? Teraz już nie będę miała wyjścia i będę musiała to ciacho zrobić! I to będzie Twoja wina :D Od wczoraj nie przestaję się ślinić na jego widok - ja też uwielbiam takie zapychacze ;)
OdpowiedzUsuńkuszę Was na prawo i lewo i dobrze na takie zimowe dni trzeba sobie pozwolić na chwile słąbości.
UsuńMiłego dnia
Iz
Vedo se riesco a tradurre la ricetta in italiano
OdpowiedzUsuńNon può essere una ricetta per la torta italiana ma i gusti grande
UsuńVi saluto e vi auguro buon appetito
Ciasto ciastem (pięknie wygląda, ale dla mnie też za słodkie), ale kawusia z takiej kawiarki (mam taką samą) jest mniaam i jest moooc!
OdpowiedzUsuńEeee tam za słodkie, raz na jakiś czas można sobie pozwolić. A kawiarka faktycznie daje mocną kawkę. Bo wiesz, z kawą i ciastem trzeba raz a dobrze
UsuńMiłego dnia
Iz
Uwielbiam to ciacho i nie dalej jak dwa tygodnie temu dojadłam moją blachę tego smakołyku. Niestety nie mam nikogo do pomocy, bo narzeczony słodyczy nie lubi a dzieci się jeszcze nie dorobiłam i przyszło mi zjeść wszystko samej... Jedno z łatwiejszych, a jednocześnie bardzo efektownych ciast. Często do niego wracam.
OdpowiedzUsuńYeshka, no to podziwiam, ja po jednym kawałku wykorzystałam mój limit na cały miesiąc. Moje chłopaki za to nie mieli problemu z pożarciem reszty ;) Faktycznie jedno z prostszych i smaczniejszych ciast jakie robiłam i pewno jeszcze nie raz do niego wrócę bo męskiej części posmakowało. No może jakoś je lekko zmodyfikuję tak dla odmiany i by im się nie znudziło
UsuńBuziaki
Iz
Znam to ciacho, zawsze znika do ostatniego okruszka.
OdpowiedzUsuńPozdro
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTo ja zamiast robić w domu wpraszam się na ciacho, a mam niedaleko.
UsuńMiłego dnia Iz
Mniaaam na sam widok slinka leci :):) Przepis zapisalam sobie i na pewno sprobuje je zrobic :):)
OdpowiedzUsuńAgnieszko , jak tylko masz produkty mase krówkową to sobie zrób, a jaknieto C wyślę hihi
UsuńMiłego dnia Iz
Dodaję do zakładek z przepisami :) Muszę niedługo spróbować, bo wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńCiesze się, a jak smakuje ...mniam pycha, ale słodki dlatego nie polecam tyle cukru ile w oryginale jest.
UsuńPozdrawiam
Iz
Ja szczerze rozumiem Twoich chłopaków ;) Słodkie jest dobre ;D - robiłam kiedyś faktycznie pyszny, mój przepis chyba trochę się różnił, ale tylko "kosmetycznie"
OdpowiedzUsuńDokładnie, myśle iż przepis mozna na swój spodób modyfikować i dodawać różne dodatki i przekładac dodatkowymi warstwami innych mas.
UsuńPozdrawiam
Iz
fantastycznie sie prezentuje chyba spróbuje choć przyznam dwie lewe dlonie do wypieków mam :)
OdpowiedzUsuńKochana ale tutaj nic nie trzeba piec wystarczą Ci produkty i mikser. Jedyne co trzeba zrobić to budyń, a reszta to kwestia wymieszania wszystkiego.
UsuńPozdrawiam
Iz
Mniam....
OdpowiedzUsuńmniam, mniam miało tylko 2 dni a robiłam w dużej formie tortowej.
UsuńPozdrawiam
Iz
o rzesz....z rana takie widoki;)) cos pysznego, jadłam niestety nie zrobione przez własne rączki;))) ale skoro jak czytam zakalec raczej nie ma prawa wyjść to chyba spróbuję;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Justyna polecam, a pociechy na bank będą uradowane. Smacznego.
UsuńPozdrawiam Iz
Ale smakowite ciasto. I ta sliczna filiżanka do kawy:))
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki. Cisto smakowite mimo iż ja tylko zjadłam z całej blachy 2 kawałeczki i miałam dość, ale z kawą rewelacyjnie smakuje.
UsuńPozdrawiam Iz
Wygląda przepysznie, świetne te kulinarne zdjęcia:) Najlepsze życzenia dla Chłopaków!:)))
OdpowiedzUsuńmniam pyszności, kiedyś się skuszę. Trochę dużo pracy ;-)
OdpowiedzUsuńRównież chcę podziękować za przepis. Właśnie spróbowałam pierwszego kawałka ciasta. Nie wyszło mi słodkie ponad miarę, bo zapomniałam posłodzić bitą śmietanę i chyba mniej cukru dodałam do masy budyniowej. Ze słodką masą krówką całość jest idealna! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Joaśka
pyszny jest, piekne zdjecia :)
OdpowiedzUsuńale mam teraz wielką chęć na coś słodkiego
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
smakołyki:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie w jakiej formie robiłaś to ciasto chodzi mi o rozmiar. Z góry dziękuje
OdpowiedzUsuń