środa, 5 lutego 2014

Pyszny 3-BIT

Dzisiejszy post to taka mała odskocznia od drewienek.
Ostatnio miałam okazję coś upiec i wypróbować nowych przepisów.
Mało piekę ciast, ale jakoś tak nachodzi mnie nieraz ochota zrobienia coś dla moich mężczyzn i dla przyjemności. Nadarzyły się też ku temu okazje, urodzinki synów.

Jedną z moich prób jest ciasto bez pieczenia 3-BIT.
Smakołyk pochłonięty bardzo szybko, bo słodki.
Dla mnie trochę za bardzo, ale moje chłopaki lubią takie zapychacze.


Składniki:

1 puszka masy krówkowej
ok. 510g herbatników
400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36% ( ja dałam kwaśną kremówkę 30%)
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady lub ulubionej posypki

Masa budyniowa:

500ml mleka
2/3 szklanki cukru (ja dałam 1/3 szklanki)
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
ok. ¾ kostki masła

Sposób przygotowania:

1.     Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
2.     Formę do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
3.     Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
4.     Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą lub posypką.
5.     Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.



... i do tego pyszna świeżo parzona kawa.


Smacznego !

Pozdrawiam Iz